Романът Опашката беше отличен като Най-четена книга на 2022 г.“ на

...
Романът Опашката беше отличен като Най-четена книга на 2022 г.“ на
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев: Всичко, което правим в този живот, е движено или от любов, или от страх

Романът " Опашката " беше отличен като  " Най-четена книга на 2022 година “ на Столична библиотека поради това, че е бил взиман от читатели през годината най-често и това за мен е огромна чест и наслада. Това сподели в предаването " Добър ден, България " на Радио " Фокус " създателят на романа Захари Карабашлиев.

" В романа една от линиите е президентската кандидатура на основния воин, която да върви към една президентска република и тирания и то по пътя на демагогията. Аз съм го писал с вярата това да не стане действително, само че като виждам как вървят нещата, може и да съм бил прав ", сподели писателят.

" В романа се изясняват механизмите на овладяване на властта през служебни държавни управления. Голямата, основна тема е пътят към властта. Какво си гоним да създадем и с какво да се разделим. В романа има сериозен подигравателен детайл. Годеницата на основния воин е жена с една аномалия. Романът преглежда къде е аномалията в това дали имаш опашка и моралната дисторция, през която минаваш, с цел да вземеш властта ", описа за книгата си Захари Карабашлиев.

Той означи, че концепцията за тази история му е пристигнала просто отникъде, още през зимата на 2013 година.

" Аз се качих на горния етаж и започнах да пиша. След време концепцията покълна и аз се върнах към нея, към този момент обогатен от житейските събития и я доразвих. С една пауза от към 5 години. Така се случва съвсем с всичките ми книги ", изясни създателят. " Спирам работа за известно време и след това се връщам, с цел да довърша ".

Всъщност, романът " Опашката " е една много отчетливо любовна история, сподели още Карабашлиев. Любовта е в действителност в основата, това не е разказ за властта, а история сред две човешки същества и какво се случва с тях.

" Всичко, което вършим в този живот, е движено или от обич, или от боязън. Всичко, което ни прави по-големи от нас самите, готови на всеотдайност, хубост и доброта, идва единствено от любовта. Тя движи напред човечеството, а страхът го води обратно ", сподели още създателят.

Интересно му е да гледа пиесата изиграна на сцена, с Владо Карамазов в основната роля. Тя се разпродава извънредно бързо на местата, където се слага.  

Плановете на Карабашлиев за бъдещето му са да довърши един исторически разказ и още две пиеси. 

" Иска ми се да имаме мирна година и в геополитически план нещата да се възстановяват, а тази проклета война да свърши ", сподели още Захари Карабашлиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР